februari 4

Belastingvoordeel Openbaar vervoer

Inspiratie

1  comments

Minder belasting betalen?

Je kunt jezelf op allerlei manieren verplaatsen. Met de fiets, de auto, het openbaar vervoer… als je ondernemer bent zitten daar allerlei fiscale regeltjes aan vast en kan jouw keuze in vervoer en de manier waarop je er mee omgaat een behoorlijk verschil maken in de belasting die je moet betalen. In deze blog leg ik precies uit hoe deze regels voor het openbaar in elkaar zitten, zodat jij voor jezelf de juiste keuze kunt maken.

Kosten voor openbaar vervoer of taxivervoer zijn aftrekbaar. Zowel voor de BTW als voor de inkomstenbelasting. Op trein- en buskaartjes geldt een tarief van 9% BTW. Ook als dit niet op het kaartje vermeld staat, mag je toch de BTW hierover terugvragen.

 Als je regelmatig met het openbaar vervoer reist, is het zinvol om deze reizen te doen met een NS Business Card. Je krijgt dan één keer per maand een factuur met een overzicht van alle reizen. Deze factuur kun je inboeken in je administratie waarbij je de 9% BTW opgeeft. 

Zo heb je geen gedoe met losse bonnetjes en kaartjes. De BTW vraag je direct terug en de kosten drukken je winst, waardoor je aan het eind van het jaar minder inkomstenbelasting betaalt.

Ook van je normale OV-chipkaart kun je een overzicht downloaden. Het verschil is dat je een OV kaart vooraf oplaadt en je deze kaart misschien ook privé gebruikt. Dat maakt het wat omslachtiger om de kosten voor je administratie te registreren. Een factuur kun je immers met je zakelijke rekening betalen en direct koppelen aan het juiste bankafschrift.

Verschillende regels voor vervoer

Er zijn heel veel verschillende regels als het gaat om vervoer en het is niet zo makkelijk om te zeggen wat de meest voordelige optie is, omdat dit van heel veel factoren afhankelijk is. Denk aan de hoeveelheid kilometers die je fietst of rijdt, de aanschaf- en catalogusprijs van het vervoersmiddel en de hoogte van je winst. In administratieve last die het met zich meebrengt zitten ook grote verschillen. Bovendien is het zeker niet onbelangrijk welk vervoersmiddel voor jou het fijnst is. Rijd je liever in de auto of fiets je liever? Ik heb alle mogelijkheden voor de fiets en de auto ook voor je op een rij gezet.

Wil je weten wat voor jou de beste optie is? Stuur me gerust een berichtje!

Uitleg over boekhouden

Over Thessa

Thessa

Met haar bedrijfskundige en cijfermatige achtergrond is Thessa in staat om met een overkoepelende blik met je mee te kijken, maar ook op detailniveau in te zoomen bij wat jou helpt en tegenwerkt. Toen zij als accountant aan het werk was, besefte zij dat er méér was, dan alleen reactief met cijfers van klanten bezig zijn. Ze gelooft dat de keuzes die je als ondernemer maakt op financieel gebied een belangrijk onderdeel van het fundament van je bedrijf vormen. Een BTW-aangifte of jaaropgave geeft je bijvoorbeeld wel inzicht, maar na indienen is het (te) laat is om er proactief op te reageren in je bedrijfsvoering. Door grip te houden op je eigen financiën en bewust te kiezen, houd je regie over je bedrijf en je leven. Alleen dan kun je echt je eigen droom leven!

Dit vind je misschien ook interessant:

Op naar de tweede helft!

Een winstgevend plan. Ook in 2020.

Review: een concreet plan voor een droomleven: een family tiny house en reizen

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Wil jij je boekhouding zó inrichten, dat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf?


    >

    Ben jij een groeiende ondernemer?

    En wil je de regie over je groei van je bedrijf weer terug?