Een winstgevend plan. Ook in 2020.

De eerste helft van 2020 is al bijna voorbij. Wat is dat snel gegaan, vind je niet? Misschien maakte je allemaal mooie plannen aan het begin van het jaar, had je van alles bedacht wat je wilde doen in 2020. En kwam er niets van terecht. Dat is ook niet gek, want hoezeer we dingen kunnen voorspellen, hoe we rekening kunnen houden met onverwachte omstandigheden, hoe de eerste helft van 2020 zou verlopen, had niemand van tevoren bedacht.

Langzaamaan wordt het leven weer een beetje ‘normaal’ en wordt het tijd om weer verder te kijken dan de dag van vandaag. Waar de afgelopen tijd vooral in het teken van overleven en aanpassen stond voor veel ondernemers, gun ik het jou en onze medeondernemers, dat we vanaf nu weer echt ons eigen plan kunnen gaan trekken.

De afgelopen tijd is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar gebeurt het in de praktijk niet 9 van de 10 keer dat het plan dat je van tevoren maakte nooit helemaal verloopt als gedacht? Waarom zou je dan nog een plan maken?

Dat is heel simpel. Omdat het je richting geeft. Omdat het betekent dat je hebt nagedacht over wat jij wilt. Zo kun jij blijven bouwen aan een financieel gezond bedrijf dat bij jou past.

Hoe dan?

  • Bepaal eerst voor jezelf wat voor jou echt belangrijk is. Waar liggen je prioriteiten? Wat wil je bereiken en waarom?
  • Maak een plan dat nèt iets meer dan realistisch is. Daag jezelf uit, maar zorg wel dat je ook nog kunt geloven dat je het waar kunt maken.
  • Stel niet alleen een omzetdoel, maar geef er ook invulling aan. Welke producten ga je verkopen, tegen welke prijs en hoe vaak?
  • Vraag je af wat het je kost in tijd, geld en energie om dit te bereiken. Is dat het waard?
  • Word je blij van je plan? Krijg je er energie van? Helpt het je om te bereiken wat je wilt? Want daar gaat het om! Alleen als je deze vragen volmondig met JA kunt beantwoorden, gaat het jou lukken om je plan te realiseren, terwijl je ook nog kunt genieten van de weg ernaartoe.
  • Spread the word! Laat het plan niet alleen van jou zijn, ergens verstopt in je bureaula, maar deel wat je plannen zijn. Laat anderen je helpen en motiveren.

Gaat dan nu alles volgens plan verlopen? Vast niet. Er lopen altijd dingen anders dan je van tevoren had bedacht. En dat is helemaal niet erg. Dan pak je je plan erbij en bedenk je een nieuwe weg die bij hetzelfde resultaat uitkomt. En soms kies je ervoor om je doel bij te stellen. Maar dan doe je dat wel bewust en hou je nog steeds je prioriteiten voor ogen.

Tip: plan vaste momenten in om je plan te evalueren. Doe dit minimaal elk kwartaal. Word je nog steeds blij van je plan? Is je plan nog steeds haalbaar? Welke acties ga je ondernemen om je doelen te halen?

Dit vind je misschien ook interessant:

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Hoe investeer je slim?

Hoe investeer je slim?

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Wil jij je boekhouding zó inrichten, dat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf?


>