Fiets van de zaak als ZZP’er

Minder belasting betalen met jouw fiets?

Je kunt jezelf op allerlei manieren verplaatsen. Met de fiets, de auto, het openbaar vervoer…

Als je ondernemer bent zitten daar allerlei fiscale regeltjes aan vast. Jouw keuze in vervoer en de manier waarop je er mee omgaat kan een behoorlijk verschil maken in de belasting die je moet betalen. In deze blog leg ik precies uit hoe deze regels voor de fiets in elkaar zitten, zodat jij voor jezelf de juiste keuze kunt maken.

Belastingvoordeel op de fiets van de zaak

Fietsen helpt je niet alleen om je hoofd leeg te maken en nieuwe ideeën te ontwikkelen, maar het kan je ook nog eens geld opleveren. Wanneer je je fiets zakelijk gebruikt, zijn er twee opties: je gebruikt je privéfiets zakelijk of je schaft de fiets zakelijk (fiets van de zaak) aan.

Privéfiets als fiets van de zaak gebruiken

Als je ervoor kiest je privéfiets zakelijk te gebruiken, mag je per zakelijk gereden kilometer €0,19 als kosten voor je bedrijf rekenen. Dit betekent dat je winst lager uitvalt, waardoor je minder belasting betaalt.

Rekenvoorbeeld: Stel, je fietst 1.000 zakelijke kilometers per jaar en je hebt een winst van €30.000. Je mag dan €190 als kosten aftrekken van je winst. Over die €190 had je 38,10%, oftewel €72,39, belasting moeten betalen als je deze kosten niet had opgegeven. 1000 kilometer zakelijk fietsen levert je dus €72,39 op. Daar kun je toch weer lekker van uit eten en het is ook nog eens goed voor het milieu. Win-win toch?

Het betekent natuurlijk wel dat je je kilometers ook bij moet houden. Dat kan met een app, in Excel of in je agenda. Aan het eind van het jaar tel je alle kilometers bij elkaar op en verwerkt ze in je administratie.

Fiets van de zaak aanschaffen als ZZP’er

Vanaf 2020 gelden er nieuwe regels voor het aanschaffen van een fiets van de zaak. Je hoeft geen kilometers te registreren, maar je betaalt 7% bijtelling voor privégebruik. Je mag de BTW over de aankoop terugvragen en als de aanschafwaarde hoger is dan €450 excl. BTW, wordt de aanschaf als investering opgenomen en kom je eventueel in aanmerking voor investeringsaftrek. De investeringsaftrek geldt alleen wanneer je in totaal in een heel jaar voor minimaal €2.401 aan bedrijfsmiddelen hebt geïnvesteerd.

Bijtelling fiets van de zaak

De bijtelling die je betaalt over het privégebruik van een fiets is 7%. Bijtelling houdt in dat er een bedrag bij de fiscale winst wordt opgeteld, waardoor je over een hoger bedrag belasting betaalt. De bijtelling betaal je altijd over de cataloguswaarde inclusief BTW. De cataloguswaarde kan afwijken van de prijs die jij voor de fiets hebt betaald. Je kunt deze prijs opzoeken op internet of opvragen bij de fabrikant of leverancier.

Rekenvoorbeeld zakelijke fiets voor ZZP’er

Stel, je koopt een e-bike van €2.000 incl. BTW met een cataloguswaarde van €2.500 en je hebt een winst van €70.000. De BTW mag je terugvragen, dat is een bedrag €347. De investeringsaftrek is 28%. Het aanschafbedrag is €1.653, daar mag je eenmalig 28% over aftrekken. Dit verlaagt je winst met €463. Met een winst van €70.000, val je in het belastingtarief van 51,75%. Dit betekent dat je over het stukje €463 winst €240 belasting had moeten betalen. Vervolgens mag je de fiets in 5 jaar afschrijven, dit is €331 per jaar. Dat bedrag mag ook afgetrokken worden van de winst, wat in dit voorbeeld €172 per jaar scheelt. Dat is €855 over 5 jaar.

De belasting die je extra betaalt door de bijtelling is ook afhankelijk van de belastingschijf waar je onder valt. De bijtelling per jaar is 7% van €2.500. Dat is €875. De extra inkomstenbelasting die je betaalt bij een winst van €70.000 is €453.

Rekenvoorbeeld fiets van de zaak als ZZP'er

Zo zie je dat de daadwerkelijke kosten slechts €788 zijn bij een winst van €70.000.

Heb je bijvoorbeeld een winst van €30.000, dan val je in een andere belastingschijf en zijn de daadwerkelijke kosten €894.

Wat als klanten jouw fietsreiskosten vergoeden?

Een vergoeding van jouw reiskosten door de klant zijn onderdeel van de omzet. Je factureert de reiskosten inclusief BTW met het BTW tarief dat van toepassing is op de vergoeding voor jouw diensten of producten. Voor je eigen inzicht is het handig om deze omzet op een aparte categorie te boeken. Zo maak je onderscheid tussen de daadwerkelijke omzet en de vergoeding die je krijgt voor kosten die je maakt. Je bepaalt zelf welke vergoeding je vraagt voor jouw reiskosten. Minimaal wordt in de praktijk €0,19 per kilometer aangehouden, maar deze vergoeding is al lang niet meer voldoende om alle kosten mee te dekken. Een hogere vergoeding komt dus ook vaak voor. Door deze vergoeding op een aparte categorie te boeken en de fietskosten ook, krijg je voor jezelf inzicht of de vergoeding die je vraagt in verhouding is met de kosten die je maakt.

Welke fietskilometers mag je als zakelijk registreren?

Alle kilometers die je fietst naar (potentiële) klanten, werkafspraken, opleiding, inkopen die je moet doen etc. mag je opgeven als zakelijke kilometers. Zowel voor de inkomstenbelasting als voor de BTW.

Met woon-werkverkeer ligt dit anders. Voor de BTW mag je woon- werkverkeer niet aftrekken. Dit geldt als je een vaste werkplek buitenshuis hebt. Je mag deze kilometers wel opgeven voor de inkomstenbelasting. Hou je een kilometeradministratie bij? Dan is het dus verstandig om onderscheid te maken tussen woon- werkverkeer, zakelijke kilometers en, indien van toepassing, privé kilometers.

Tot slot

Er zijn heel veel verschillende regels als het gaat om vervoer en het is niet zo makkelijk om te zeggen wat de meest voordelige optie is, omdat dit van heel veel factoren afhankelijk is. Denk aan de hoeveelheid kilometers die je fietst of rijdt, de aanschaf- en catalogusprijs van het vervoersmiddel en de hoogte van je winst. In administratieve last die het met zich meebrengt zitten ook grote verschillen. Bovendien is het zeker niet onbelangrijk welk vervoersmiddel voor jou het fijnst is. Rij je liever in de auto of zit je graag in de trein om nog even te kunnen werken?

Wil je weten wat voor jou de beste optie is? Stuur me gerust een berichtje!

Uitleg over boekhouden

Dit vind je misschien ook interessant:

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Hoe investeer je slim?

Hoe investeer je slim?

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Wil jij je boekhouding zó inrichten, dat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf?


>