Het eerste kwartaal van 2020 is voorbij…

Het begin van een nieuw kwartaal is altijd een mooi moment om even achterom te kijken. Om successen te vieren, leermomenten te pakken en als je met profit first werkt, je winstuitkering naar jezelf over te maken en ermee te doen waar je naar hebt uitgekeken. Het begin van een nieuw kwartaal is ook een mooi moment om vooruit te kijken. Wat wil ik het komende kwartaal bereiken? Waar wil ik mee doorgaan? Wat wil ik anders doen?

Het begin van het tweede kwartaal van 2020 is nu voor iedereen anders dan we aan het begin van het jaar konden bedenken. Deze situatie kon niemand voorzien. Nu is het moment waarop het aankomt op écht ondernemerschap. Er wordt aanspraak gemaakt op onze creativiteit, doorzettingsvermogen, in oplossingen denken en het bijstellen van onze doelen.

We hebben allemaal gehoord dat de maatregelen verlengd zijn tot eind april en dat het nog absoluut niet zeker is dat we daarna weer op normale voet verder kunnen. Het is dus geen kwestie meer van even afwachten tot we weer door kunnen. Een paar tips die jou als ondernemer kunnen helpen de komende tijd:

  1. Maak een overzicht van jouw financiën. Ga ervan uit dat deze situatie nog een tijd zo blijft. Welke kosten lopen dan door? Welke omzet blijft er binnenkomen en wat valt weg? Hoe lang hou je die situatie vol? Weet hoe veel extra omzet je nodig hebt en vraag je af of het realistisch is om dat in deze situatie te genereren. Wellicht kun je op andere manieren, met andere dienstverlening of een ander verdienmodel deze omzet alsnog binnen krijgen. Zo niet? Kijk dan welke hulp er mogelijk is in jouw situatie. Vraag je naasten om hulp, wees open over je situatie. En vraag de overheid om hulp waar dit aangeboden wordt.
  2. Heb je nog wel een goede cashflow? Lijdt jouw bedrijf niet of nauwelijks onder deze situatie? Help anderen! Investeer in jezelf en je bedrijf door anderen en jezelf verder te helpen. Zorg wel dat het nog steeds past binnen de richting die je op wilt met je bedrijf, zo creëer je een win-win situatie. Betaal bovendien je rekeningen snel, zo help je andere ondernemers ook verder.
  3. Zie deze situatie ook als een geschenk. Zolang jij en je naasten gezond zijn, geeft het extra tijd en ruimte. Gebruik de tijd die je normaalgesproken kwijt bent aan bijvoorbeeld reistijd, om te bezinnen. Sta stil bij waar je dankbaar voor bent, waar je blij mee bent en waar je dingen anders zou willen doen. Zo zorgen we ervoor dat we sterker uit deze crisis komen dan we erin gingen.
  4. Wees mild voor jezelf en anderen. We moeten allemaal dealen met een situatie die we nog nooit eerder hebben meegemaakt. Heb respect voor ieders reactie daarop en ook voor die van jezelf. Je komt jezelf tegen, je leert jezelf beter kennen. De ene dag haal je er misschien alles uit, de andere dag lukt het even niet. En dat is oké.

Dit vind je misschien ook interessant:

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Hoe investeer je slim?

Hoe investeer je slim?

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Wil jij je boekhouding zó inrichten, dat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf?


>