februari 18

Hoe bereid je je zonder stress voor op de aangifte inkomstenbelasting?

Inspiratie

0  comments

Het is alweer bijna zover… tijd voor de aangifte inkomstenbelasting. Zie jij er al tegenop om alle informatie weer aan te moeten leveren of ben je er al helemaal klaar voor? Heb je een boekhouder of accountant die het doen van de aangifte eindeloos uitstelt of kunnen jullie snel schakelen? Is de uitkomst van de aangifte straks een complete verrassing of weet jij al wat je te wachten staat?

In de ideale situatie weet je al ongeveer wat je moet gaan betalen. Je hebt elke maand een bedrag apart gezet, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en je niet ineens een groot bedrag moet ophoesten. Je weet dat je optimaal gebruik maakt van alle aftrekposten en dat je voldoet aan alle regels van de belastingdienst. Je administratie is helemaal op orde en je weet precies waar je aan toe bent.

Geldt dat niet voor jou? Geen zorgen, je bent echt niet de enige. Voor veel ondernemers levert het doen van de aangifte inkomstenbelasting een hoop stress en gedoe op. Ik geef je een paar tips die je kunnen helpen.

Tip 1: maak afspraken met je boekhouder

Vraag nu al aan je boekhouder wanneer de aangifte gedaan kan worden. Wanneer moet jij alle documenten aanleveren? En wat moet je dan precies aanleveren? Wanneer kun je het eerste concept ontvangen en wanneer moet jij daarop reageren? Door nu al afspraken te maken, zorg jij dat je niet onderaan de stapel eindigt en wordt je aangifte tijdig gedaan. Zo weet je snel waar je aan toe bent en kun je 2019 achter je laten en volledig focussen op 2020

Tip 2: zorg voor een complete boekhouding

Ga goed voor jezelf na of je alle mogelijke kosten die je af kunt trekken hebt verwerkt in je boekhouding. Je boekhouder kan dit niet altijd overzien. Denk bijvoorbeeld aan je internet- en telefoonkosten. Die mag je deels zakelijk aftrekken, ook al betaal je ze privé. Maar denk ook aan je kilometer- en urenregistratie. Heb je meer dan 1225 uur gewerkt in je onderneming? Dan heb je recht op meer aftrekposten. Zakelijke kilometers, met de auto of met de fiets, mag je ook aftrekken.

Tip 3: reserveer geld voor de inkomstenbelasting én de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet

Wat? Als je aangifte inkomstenbelasting doet, wordt ook direct de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet. Dit is een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorg in Nederland. Dit betaal je dus naast je zorgverzekeringspremie.

Door elke maand een bedrag opzij te zetten, zorg je ervoor dat je niet ineens aan het eind van het jaar een flink bedrag bij elkaar moet verzamelen. Hoe veel je apart moet zetten is helemaal afhankelijk van jouw situatie. Vraag je boekhouder om hiervoor een berekening te maken en stel deze steeds bij in de loop van het jaar als je winst toch anders uitvalt dan je van tevoren dacht.

Tip 4: verzamel alvast de benodigde documenten

Je ontvangt per post, per mail of via andere kanalen al diverse documenten die straks nodig zijn bij het doen van de aangifte. Zorg dat je deze documenten meteen bij elkaar verzamelt en bewaart. Denk bijvoorbeeld aan je hypotheekoverzicht, zorgkosten, jaaropgaven, fiscaal jaaroverzichten van de bank en natuurlijk je boekhouding. Door deze documenten meteen na ontvangst bij elkaar te bewaren, hoef je ze straks niet meer in alle hoeken bij elkaar te zoeken.

Heb je hulp nodig bij je aangifte? Ik zorg ervoor dat jouw aangifte in maart of april afgehandeld wordt en dat volgend jaar nog makkelijker voor je wordt om je voor te bereiden op de aangifte.

Over Thessa

Thessa

Met haar bedrijfskundige en cijfermatige achtergrond is Thessa in staat om met een overkoepelende blik met je mee te kijken, maar ook op detailniveau in te zoomen bij wat jou helpt en tegenwerkt. Toen zij als accountant aan het werk was, besefte zij dat er méér was, dan alleen reactief met cijfers van klanten bezig zijn. Ze gelooft dat de keuzes die je als ondernemer maakt op financieel gebied een belangrijk onderdeel van het fundament van je bedrijf vormen. Een BTW-aangifte of jaaropgave geeft je bijvoorbeeld wel inzicht, maar na indienen is het (te) laat is om er proactief op te reageren in je bedrijfsvoering. Door grip te houden op je eigen financiën en bewust te kiezen, houd je regie over je bedrijf en je leven. Alleen dan kun je echt je eigen droom leven!

Dit vind je misschien ook interessant:

Het is weer maandag. Maar niet zomaar een maandag

Het eerste kwartaal van 2020 is voorbij…

De omstandigheden kunnen we niet veranderen, hoe we ermee omgaan wel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil jij je boekhouding zó inrichten, dat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf?


>

Ben jij een groeiende ondernemer?

En wil je de regie over je groei van je bedrijf weer terug?