maart 12

Hoe de aangifte inkomstenbelasting tot tranen kan leiden

Inspiratie

0  comments

Deze week had ik afgesproken met een klant om samen de aangifte inkomstenbelasting te doen. Vorig jaar hebben we dat ook gedaan. En dat is ook het enige dat we vorig jaar samen hebben gedaan. Ze wilde de aangifte inkomstenbelasting samen doen en verder redde ze zich wel. Ik heb haar dan ook niet meer gesproken tot we deze week weer samen gingen zitten voor de aangifte van 2019.

Andere keuzes

Ze vertelde dat ze in 2019 wat andere keuzes heeft gemaakt in haar ondernemerschap dan het jaar daarvoor. Ze was meer in loondienst gaan werken en haar eigen bedrijf stond op een lager pitje. Toch behaalde ze nog een mooie winst met haar bedrijf. Al met al heel positief. Dacht zij. Maar bij mij gingen de alarmbellen al af. Vorig jaar hoefde ze maar een klein bedrag aan belasting te betalen, omdat ze gebruik kon maken van verschillende fiscale ondernemersvoordelen. Ze voldeed aan het urencriterium van 1225 uur en ze haalde haar inkomen voor het grootste gedeelte uit haar onderneming. In 2019 werd dit anders. Ze haalde het urencriterium niet en dat betekent heel wat minder belastingvoordeel.

Berekening belastingdienst

De belastingdienst telt uiteindelijk al je inkomen bij elkaar op, haalt daar de aftrekposten waar je recht op hebt en de loonbelasting die je eventueel al betaald hebt van af en berekent dan hoe veel belasting je moet betalen.

Geen vakantie

Nadat we alle gegevens hadden ingevuld, kwamen we bij de berekening van de belasting. Ruim €4.000 moest ze betalen. Ze kreeg tranen in haar ogen en zei: ‘die vakantie die ik voor ogen had, zit er niet meer in dit jaar’. Hoe graag ik het bericht ook mooier wilde maken voor haar, ik kon het niet. Soms is het wat het is. En dat is dan even behoorlijk slikken.

Hoe had ze dit kunnen voorkomen?

Met de meeste van mijn klanten werk ik het hele jaar door. We hebben dan minimaal elk kwartaal contact om te kijken hoe ze ervoor staan en daarop te sturen. Dat betekent ook dat ik in de gaten houd hoe veel belasting we verwachten dat hij of zij moet betalen. Sommige klanten zetten direct een percentage van hun winst apart, anderen sparen eens per maand of kwartaal een bedrag. Zo weten ze zeker dat ze niet aan het eind van het jaar ineens een groot bedrag moeten ophoesten. Een mogelijkheid bij de combinatie van werken in loondienst is het niet laten toepassen van de arbeidskorting. In dat geval draag je direct via je werkgever al meer loonbelasting af, waardoor het uiteindelijke te betalen bedrag minder is.  

Over Thessa

Thessa

Met haar bedrijfskundige en cijfermatige achtergrond is Thessa in staat om met een overkoepelende blik met je mee te kijken, maar ook op detailniveau in te zoomen bij wat jou helpt en tegenwerkt. Toen zij als accountant aan het werk was, besefte zij dat er méér was, dan alleen reactief met cijfers van klanten bezig zijn. Ze gelooft dat de keuzes die je als ondernemer maakt op financieel gebied een belangrijk onderdeel van het fundament van je bedrijf vormen. Een BTW-aangifte of jaaropgave geeft je bijvoorbeeld wel inzicht, maar na indienen is het (te) laat is om er proactief op te reageren in je bedrijfsvoering. Door grip te houden op je eigen financiën en bewust te kiezen, houd je regie over je bedrijf en je leven. Alleen dan kun je echt je eigen droom leven!

Dit vind je misschien ook interessant:

Op naar de tweede helft!

Een winstgevend plan. Ook in 2020.

Review: een concreet plan voor een droomleven: een family tiny house en reizen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil jij je boekhouding zó inrichten, dat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf?


>

Ben jij een groeiende ondernemer?

En wil je de regie over je groei van je bedrijf weer terug?