Hoe investeer je slim?

Regelmatig doen mijn klanten grote investeringen. Een nieuw pand, een high end business coach, een opleiding. Steeds opnieuw is investeren spannend. Levert het wel genoeg op? Kom ik niet in de problemen? Wie ben ik om mezelf dit te gunnen? Wat zullen anderen er van denken? Is het wel slim om te doen? En zo zijn er nog veel meer vragen en overtuigingen die spelen rondom investeren.

Uit ervaring weet ik dat investeren in je bedrijf altijd spannend zal blijven. Die kriebel in je buik, slapeloze nachten, een onrustig gevoel, het hoort er allemaal bij. En dat is oké! Alle dingen die je doet, ondanks dat je het spannend vindt, getuigen van moed! Het kan en mag, zolang er aan de andere kant ook vertrouwen, liefde, bewustzijn en plezier is. Want als je echt wil groeien, zijn die investeringen soms nodig. Misschien is het ook wel spannend omdat het (indirect) ook een investering is in jezelf. Dát kan soms lastig zijn als je nog wat werk te doen hebt als het gaat om je money mindset.

Het is dan ook zo gaaf om te zien wat echt investeren oplevert. Alleen al letterlijk het geld overmaken, levert al zo veel op. Omdat je daarmee je eigen ontwikkeling én die van je bedrijf aandacht geeft.

Hoe investeer je dan slim?

Denk aan het begin van het jaar al na over je doelen. Stel niet alleen een omzetdoel, maar bedenk ook welke ontwikkelingen jij en je bedrijf moeten maken om daar te komen. Misschien geeft een nieuwe werkomgeving je meer energie en inspiratie, heb je bepaalde skills nodig of meer inzicht in je financiën.

Gun het jezelf om steeds een deel van je omzet te reserveren voor investeringen, zodat je steeds de ruimte voelt om dat ook echt te doen. Maak een plan, zodat je weet hoe veel ruimte je financieel hebt en maak het onderdeel van je omzetdoel. Door er vooraf al rekening mee te houden, zorg je ervoor dat investeren in je bedrijf niet ten koste gaat van je salaris.

Mag je dan alleen maar investeren volgens plan? Nee, zeker niet! Het gebeurt regelmatig dat ik klanten spreek die een investering willen doen die niet gepland was. Omdat ze er achter komen dat ze toch met een VA willen gaan werken of zich ineens niet meer fijn voelen op hun huidige werkplek. Dan ben ik de laatste die zal zeggen dat ze dat niet moeten doen. Maar we bespreken wel de consequenties. Soms betekent het dat er dan meer omzet nodig is, soms snijden in de kosten of stellen we een andere investering uit. Voor mij gaat het erom dat je die keuze bewust maakt, zonder je schuldig te voelen of er stress van te krijgen.

En wat misschien nog wel het slimst is? Niet alleen naar de kosten van een investering kijken, maar voor jezelf bepalen wat het kost om het níét te doen. Frustratie, stress, stil blijven staan en doen wat je niet leuk vindt, kost in de meeste gevallen veel meer dan de investering vanuit je bankrekening.

Dit vind je misschien ook interessant:

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Regel je ondernemerspensioen goed!

Regel je ondernemerspensioen goed!

Wil jij je boekhouding zó inrichten, dat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf?


>