Hoeveel geld heb je nodig?

Een belangrijke vraag voor jou als ondernemer. Hoe veel geld je privé nodig hebt, heeft invloed op de keuzes die je zakelijk zult maken. Andersom hebben je zakelijke keuzes direct invloed op de financiële ruimte die je privé hebt.

Het is voor iedereen, maar zeker voor jou als ondernemer belangrijk om te weten hoe veel geld je minimaal maandelijks nodig hebt om rond te komen. Dit is je basisinkomen. Dit kun je uitrekenen door al je vaste lasten bij elkaar op te tellen. Vergeet daarbij niet de kosten die je maar één keer per jaar hoeft te betalen, deze deel je door 12 om de maandelijkse kosten te berekenen. Tel ook de minimale dagelijkse uitgaven bij dit bedrag op. Denk daarbij bijvoorbeeld aan boodschappen en reiskosten. Het totaalbedrag is het bedrag dat jij (eventueel samen met je partner) maandelijks moet opbrengen om in ieder geval geen geldzorgen te hebben.

Nu je je basisinkomen hebt bepaald, weet je welk bedrag je in ieder geval maandelijks van je zakelijke rekening naar je privérekening wilt kunnen overboeken. De volgende stap is het bepalen van de omzet die je nodig hebt om dit te kunnen realiseren. Zet daarvoor op een rij wat je inkopen zijn ten opzichte van je omzet, je zakelijke vaste lasten en te reserveren bedragen. Te reserveren bedragen zijn bedragen die je apart moet zetten voor kosten of investeringen die je later nog moet doen. Denk aan sparen voor je inkomstenbelasting, afdracht BTW en noodzakelijke investeringen. Tel deze bedragen bij je basisinkomen op en je weet hoe veel omzet je nodig hebt om je basisinkomen te verdienen.

Met deze bedragen leg je de basis voor een financieel gezond bedrijf. Het geeft je inzicht in de haalbaarheid en de ruimte om vanuit de basis verder te bouwen. In mijn jaarprogramma help ik je bij het uitwerken van deze berekeningen voor jouw situatie. Van daaruit bouwen we het bedrijf dat helemaal bij je past, zodat jij financieel gezond en gelukkig kunt zijn in jouw bedrijf.

Ben jij ook op zoek naar de balans tussen betekenisvol zijn, impact maken en een financieel gezond bedrijf hebben waar je lekker van kunt leven? Dan is de focusdag Master Your Finance zeker iets voor jou! 

Dit vind je misschien ook interessant:

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Hoe investeer je slim?

Hoe investeer je slim?

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Wil jij je boekhouding zó inrichten, dat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf?


>