Kun jij dankbaar zijn voor de belasting die je betaalt?

We zijn in Nederland goed in klagen over alles wat we aan de Belastingdienst moeten afdragen. Vooral als ondernemer. Want je maakt een groot deel van het geld waar je zo hard voor hebt gewerkt over naar de bekende ING rekening van de Belastingdienst.

Je vraagt je misschien wel af of het nog wel zin heeft om meer winst te maken met je bedrijf, want hoe meer winst, hoe groter het aandeel voor de Belastingdienst is. En natuurlijk is het waar, een groot deel van onze winst gaat naar de Belastingdienst. Hoe slim we er ook mee omgaan en hoe goed we ook gebruik maken van alle regelingen die er zijn.

Daarin helpt het al ontzettend door het bedrag dat bestemd is voor de Belastingdienst direct na ontvangst apart te zetten. Dan verdwijnt het meteen uit je zicht en hoef je er niet meer over na te denken. Maar er was iets anders dat voor mij echt iets veranderde.

Afgelopen december kwamen 2 jonge mannen, zakenrelaties, uit Zuid-Afrika naar Nederland. We spraken over van alles, onder andere over de verschillen tussen Nederland en Zuid-Afrika. Een van hen zei toen: Wat zou ik graag in Nederland belasting betalen.

In Zuid-Afrika betalen we in verhouding misschien minder belasting, maar bij iedere cent die ik daar betaal moet ik me nog maar afvragen of er iets goeds mee gedaan wordt. De regering is corrupt en het grootste gedeelte van de belasting die ik betaal belandt in de zakken van ambtenaren.

Natuurlijk kunnen we ons in Nederland ook afvragen of al het geld dat we betalen wordt besteed aan de dingen die voor ons belangrijk zijn. Iedereen heeft daarin een andere mening en andere behoeftes. Maar we kunnen er wel van op aan dat het geld wordt gebruikt ten goede van onszelf en de mensen om ons heen.

We kunnen ervan op aan dat we geholpen worden als we ziek zijn, we naar school kunnen als we jong zijn, we goede wegen hebben, openbaar vervoer, noem maar op. Wat is het dan goed om soms mensen om je heen te hebben die je even uit je eigen bubbel halen om dingen in een breder perspectief te kunnen zien.

Hoe zie jij dit? Kun je dankbaar zijn voor de welvaart die we hier mogen ervaren ondanks dat je het misschien niet altijd eens bent met politieke keuzes of er keuzes worden gemaakt die jou benadelen? Ik kijk uit naar je reactie!

Dit vind je misschien ook interessant:

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Hoe investeer je slim?

Hoe investeer je slim?

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Wil jij je boekhouding zó inrichten, dat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf?


>