Passen de tools die jij voor jouw onderneming gebruikt bij jouw plannen voor 2021?

Dat het gebruik van online tools voor je bedrijf superhandig is en je een hoop werk en fouten kan besparen, hoef ik je niet te vertellen. Een (online) boekhoudpakket, een tool voor je social media of een systeem dat je helpt bij het maken van een planning. Maar heb je er al over nagedacht of de tools die je nu gebruikt ook passen bij jouw plannen en doelen voor 2021? En of ze zo zijn ingericht dat ze voor jou (blijven) werken?

Je hebt vast al nagedacht over jouw plannen voor het nieuwe jaar, of ga je daar de komende weken mee aan de slag. Misschien wil je uitbreiden, een groter team, betere marges, grotere projecten doen, naast je diensten ook producten gaan aanbieden of misschien wil je het juist rustiger aan doen door meer uit te besteden of helemaal af te schalen. Al deze ontwikkelingen vragen ook om een andere manier van werken.

Eenmaal gekozen, betekent niet dat je voor altijd aan de systemen vastzit waar je voor gekozen hebt. Het voelt vaak als een hoop gedoe om over te stappen naar iets anders, maar het kan je uiteindelijk zo veel energie, frustratie en tijd besparen als je het wel doet.

Neem bijvoorbeeld je boekhoudpakket. Er zijn ontelbaar veel verschillende boekhoudpakketten en allemaal kennen ze hun sterke en minder sterke kanten. Het ene pakket werkt heel intuïtief, zodat je er makkelijk zelf mee kunt werken. Denk daarbij aan een pakket als Moneybird. Aan de andere kant geeft Moneybird je wat minder visueel inzicht en zijn de mogelijkheden voor bijvoorbeeld voorraadbeheer beperkt. Voor een veel uitgebreider pakket kun je bijvoorbeeld terecht bij Yuki of Exact online.

In hoeverre je je boekhouding kunt automatiseren hangt heel erg af van het boekhoudpakket en ook van de systemen die je er omheen gebruikt. Steeds meer boekhoudpakketten kunnen een groot deel van de facturen zelf ‘lezen’ en verwerken. Hetzelfde geldt voor de banktransacties. Het is daarbij wel belangrijk dat je het systeem in de basis goed inricht! Dat kost even tijd, maar levert je vervolgens structureel tijd op.

Ook zijn er steeds meer koppelingen mogelijk met andere systemen. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van je webshop of je kassasysteem, zodat je niet meer handmatig facturen over hoeft te zetten. Dit soort koppelingen schelen je niet alleen veel tijd, maar zorgen er ook voor dat er minder fout kan gaan.

Prijzen verschillen ook sterk per boekhoudpakket. En binnen de pakketten zijn ook vaak weer meerdere mogelijkheden. Moneybird bepaalt bijvoorbeeld de prijs aan de hand van het aantal banktransacties. Stel dat je heel veel kleine bedragen factureert aan klanten, kost dit in verhouding veel geld. Andere pakketten, zoals Snelstart, bepaalt de prijzen aan de hand van de functionaliteiten die je gebruikt.

Je boekhouding hou je niet alleen maar bij voor de Belastingdienst, maar ook voor jezelf. Zorg dus dat je een pakket kiest dat jou ook daadwerkelijk inzicht geeft in je cijfers. Ben je bijvoorbeeld heel visueel ingesteld, zorg er dan voor dat je een pakket kiest met grafiekjes en diagrammen. Wil je vooral kunnen toetsen of jouw omzet en kosten nog volgens plan verlopen, zorg dan dat je ook je doelen kunt invoeren. Dit soort dingen kunnen niet altijd binnen een boekhoudpakket, maar je kunt vaak wel aanvullende dashboards kopen, bijvoorbeeld de tool Visionplanner.

Welke 3 dingen kun je jezelf afvragen om te checken of jouw boekhoudpakket nog bij jouw plannen past?

  • Betaal ik niet te veel voor de functionaliteiten die ik gebruik?
  • Kan ik mijn boekhouding goed genoeg automatiseren zodat het mij niet te veel werk kost?
  • Kan ik met dit pakket alles wat ik wil en geeft het mij echt inzicht in mijn cijfers zodat ik erop kan sturen?

In deze blog heb ik als voorbeeld het boekhoudpakket genomen, maar dit is natuurlijk van toepassing op allerlei tools die je binnen je onderneming kunt inzetten. Heb je jezelf bijvoorbeeld ten doel gesteld dat je meer zichtbaar wil zijn op social media? Denk dan aan het inzetten van een planningstool voor je social media posts. Wil je meer video inzetten? Webinars gaan geven? Een online programma maken? Het gaat je leven een stuk makkelijker maken als je de juiste tools kiest die jou helpen bij de ontwikkeling van jouw onderneming. Vraag je in je keuze af of de prijs klopt in verhouding met wat het je oplevert (daadwerkelijke omzet of tijdsbesparing), de tool aansluit bij jouw wensen en de tool goed samenwerkt met andere tools die je gebruikt.

Heb je vragen hierover of wil je gewoon een keer sparren? Laten we dan eens koffie drinken!

Dit vind je misschien ook interessant:

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Hoe investeer je slim?

Hoe investeer je slim?

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Wil jij je boekhouding zó inrichten, dat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf?


>