Review: een concreet plan voor een droomleven: een family tiny house en reizen

Voor ondernemer Annemieke Bremmer stonden twee dingen vast: ze wilde een family tiny house kopen en reizen. Haar bedrijf liep goed, ze verdiende genoeg om er lekker van te leven, maar om haar dromen te bereiken moesten er nog wel dingen écht anders. Ze vertelt: “Ik wist dat ik meer inkomen moest genereren en besefte dat als ik alles bleef doen zoals ik het deed, er geen extra geld zou vrijkomen om bijvoorbeeld te sparen of te investeren.” 

Als holistisch begeleider van ondernemers voelde ze dat het belangrijk is om goed te kijken naar voor de oplossing. Kijken wat je al hebt, doet en bent als ondernemer en hoe je daar meer uit kunt halen. Ze was ervan overtuigd dat er meer inzichten uit haar geldstromen en bedrijfsprocessen te halen moesten zijn en wilde daar hulp bij. Hulp van iemand die haar óók hielp om ‘the bigger picture’ te zien om concreet te bouwen aan haar toekomst. Het programma van Thessa was precies wat ze zocht. 

Geen business coach of boekhouder

“Om te groeien met mijn bedrijf had ik natuurlijk ook voor een business coach kunnen kiezen. Dat heb ik niet gedaan, omdat de basis van mijn bedrijf al goed was. Ik wilde puur kijken naar de financiële kant, want ik wist dat daar nog heel veel winst te boeken was. Ik wilde specifiek inzoomen op mijn financiën en de groei van mijn bedrijf omdat ik wist dat daar de sleutel tot groei lag. Probleem was echter dat ik niet wist naar welke kant ik de sleutel moest draaien. 

Ik zocht iemand die écht naast me zou staan en me alles zou aanreiken en leren om het daarna zelf te kunnen doen. Iemand die samen met mij droomt en me helpt om concrete stappen te formuleren én te nemen.

Mijn doel was niet alleen om mijn cijfers en boekhouding op orde te krijgen voor de belastingdienst, maar ook om inzichten en handvatten te krijgen voor de dagelijkse sturing van mijn bedrijf. Ik wilde leren om mijn cijfers zo inzetten dat ik mijn uiteindelijke doel kan halen. “ 

“Thessa staat echt naast je. Dat voelt fijn en je voelt je er sterker en meer gemotiveerd door. Het wordt haar droom dat jij jouw droom waarmaakt. Het is fijn om een bondgenoot te hebben. Het is niet alleen haar doel om je boekhouding op orde te hebben, maar ook om groei-inzichten te halen uit je cijfers. De cijfers, administratie en boekhouding zijn dan middelen in plaats van doelen op zich. Dat is natuurlijk een hele andere insteek. Daarnaast heeft Thessa zelf ook groeiambities en blijft ze zich ontwikkelen. Ze snapt de wereld. Dat vond ik heel fijn en motiverend in onze samenwerking.”

Bewust bezig zijn vanuit een realistisch oogpunt

“Het klikte heel goed met Thessa. Wat me vooraf heel erg aansprak is hoe bewust ze overal mee bezig is. En dan niet vanuit een zweverig oogpunt, maar vanuit een realistisch oogpunt. Thessa zoekt naar je innerlijke motivatie en je dromen. Dat is wat maakte dat ik voor Thessa heb gekozen. Zelf werk ik namelijk ook zo. Ik kan niet werken aan iets als mijn hart er niet ligt. Ik kan niet toewerken naar een bepaald salaris, omdat dat een leeg omhulsel is voor mij. Het zegt me niks. Als je weet wat je met je inkomen wilt kopen, dan krijgt je omzet betekenis. Je hebt mensen die plannen en mensen die dromen. Ik behoorde altijd tot die laatste categorie en had iemand nodig die me hielp om alles concreet te maken. Thessa stond echt naast me en stond me bij op beide vlakken: plannen en dromen.”

2.000 per maand verdienen als doel, wat zegt dat?

“Nog even terug naar the bigger picture. Thessa heeft me ook geholpen met een overzicht waarin je kunt zien welke verschillende scenario’s welke impact hebben op je droomplannen. In een excelsheet kan ik mijn inkomen voor elke maand invullen. Het programma rekent dan automatisch uit wat de gevolgen zijn van de aangepaste cijfers. Je ziet meteen of het invloed heeft op je spaarplan. Soms betekent minder inkomsten ook minder kosten en blijft de eindbalans hetzelfde, maar op andere momenten is het goed om vast vooruit te denken over extra inkomsten.

Dat soort inzichten zijn goud. Het geeft me financiele rust en houvast voor de toekomst. Ik weet precies aan welke knoppen ik kan draaien om mijn dromen te bereiken. Ik ben ook heel blij dat ik kan spreken van ‘knoppen’; er zijn namelijk meerdere mogelijkheden.”

“Ik weet waar ik voor werk en als ik nu naar mijn cijfers kijk, zie ik de invloed op mijn droom en mijn huidige salaris. Het is fijn om het grotere geheel te kunnen zien en tegelijkertijd bezig te zijn met het dagelijks bestuur van mijn bedrijf. En ondertussen heeft Thessa ook nog gekeken naar de groeimogelijkheden in mijn bedrijf. Dragen mijn diensten, prijzen en verdienmodel bij aan het bereiken van mijn doelen en dromen? Wat voor groeimodel past er in mijn bedrijf?

Mijn bedrijf is vanuit financieel perspectief helemaal onder de loep genomen en ik weet nu waar mijn kans en valkuilen zitten. Dat is erg fijn.” 

Geen complexe excelsheet maar een moodboard 

“Terug naar haar droom: een family tiny house kopen en reizen. Ik had verwacht dat we binnen de kortste keren aan complexe analyses zouden werken. Thessa nam me eerst mee een stapje terug door te werken aan mijn money mindset. Zo kwam ik erachter dat ik bepaalde overtuigingen had die me tegenhielden om te groeien. De overtuiging ‘dat ik niet zoveel nodig heb’ bijvoorbeeld, of ‘dat alles mooi meegenomen is’. Ze liet me inzien dat die overtuigingen ervoor kunnen zorgen dat ik niet groei”. 

“Dat Ik wist vooraf dat ik aan mijn money mindset mocht werken en het is erg prettig om onder begeleiding daarmee aan de slag te gaan. Zo’n mindset zit natuurlijk diepgeworteld en is niet zomaar weg. Daar moet je aan werken en tijd en aandacht aan besteden. Als oefening heb ik een money mindset moodboard gemaakt. Ik ben een beelddenker dus dat vond ik heel fijn. Ik kijk er nog steeds regelmatig naar. Ik kan en mag nu verlangen naar meer geld. Dat ben ik waard! De opbouw en dynamiek van het coachingstraject vond ik heel fijn. Een gedeelte online en een gedeelte offline. Omdat de afspraken steeds gepland stonden was dat een fijne stok achter de deur om ook echt alle oefeningen te doen.”

Ik weet waarvoor ik het doe

“Wat ik fijn vind is dat ik nu weet waarvoor ik iets doe. Thessa heeft me geholpen om dat doel voor ogen te houden en om de weg ernaartoe in behapbare stukken te knippen. Zo zit er een opbouw in mijn spaarplan, waarbij ik in het eerste jaar wat minder spaar, in het tweede jaar iets meer. Het zijn nu spaardoelen die ik wél kan halen. Dat is zo ontzettend motiverend! Nu ik alles kan terugredeneren naar mijn doel kan ik het overzicht hierin ook goed bewaren. Ik kan bewuste keuzes maken. Ook als ik risico’s neem dan doe ik dat bewust”. 

“Ik zou het jaarprogramma van Thessa aan iedereen aanraden die écht wil groeien met zijn of haar business. Vooral bewuste ondernemers die het zichzelf eindelijk gunnen om meer geld te verdienen en hun droom waar te maken.”

Wil jij ook een eerste stap zetten naar jouw droomleven? Download het 10 stappenplan van Huis van Financiën! https://www.huisvanfinancien.nl/download-stappenplan/

Dit vind je misschien ook interessant:

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Hoe investeer je slim?

Hoe investeer je slim?

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Wil jij je boekhouding zó inrichten, dat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf?


>