Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Willeke, psychosociaal en relatietherapeut bij Leven in je relatie, wilde goed voor zichzelf zorgen als ondernemer. Ze besteedde haar boekhouding al uit maar miste overzicht en inzicht in hoe haar bedrijf ‘past’ in haar leven. Daarom heeft ze gekozen voor het coachingstraject met Thessa. “Ik wilde in elk geval meer overzicht dan ik al had. Er was overzicht, dat wist ik, maar het was niet mijn stijl. Ik bleef onrustig van zoveel cijfers. Juist op mijn bankrekening lag alles op een grote hoop. Dus wat daarvan kon ik nou uitgeven? Dat had ik niet helder. Dus gaf ik niks uit en bleef ik vasthouden aan mijn geld. Dat voelt beklemmend.”

Overwhelmed

“De boekhouding besteedde ik uit, maar of ik goed verdiende? En of ik kon investeren? Ik had geen idee!” licht Willeke toe. Het openen van haar administratie was soms genoeg om overwhelmed te raken. “Ik werk thuis met potjes voor alle vaste lasten, en zo iets wilde ik ook voor mijn bedrijf.”

Kwetsbaarheid

Het traject startte met twee sessies met Thessa. “In die sessies vroeg Thessa van alles en heb ik ook van alles verteld. Over de financiële kant van mijn bedrijf, maar ook over mijn dromen. Door de goede klik met Thessa durfde ik me kwetsbaar op te stellen, bijvoorbeeld over wat belangrijk is voor mij, mijn man en mijn kinderen.” Vervolgens maakte Thessa op basis van die input een plan. “Toen Thessa dat plan presenteerde voelde ik me écht gezien. De opzet paste helemaal bij mij.”.

Potjesdenken maakt ondernemen behapbaar

Willeke hoopte vooraf dat de financiële kant van haar bedrijf vooral overzichtelijk zou worden. En dat is gelukt! “Als ik nu inlog zie ik meteen hoe ik ervoor sta en of ik nog iets moet bijstellen. Dat geeft veel rust. Ook heeft Thessa potjes gemaakt voor zaken die ik belangrijk vind. Zo heb ik er één voor goede doelen en één voor persoonlijke ontwikkeling. Het voelt een beetje als een opgeruimd huis!”

“Mooi inzicht vind ik dat ik nu weet dat ik een maand ziek zou kunnen zijn. Ook voelde ik me altijd schuldig als ik een dag vrij zou nemen. Ook daar is een potje voor gemaakt. Samen met Thessa heb ik naar de begroting gekeken. Nu weet ik hoeveel uren ik vrij zou kunnen hebben. Ik ervaar dus nu echt meer regie! Regie geeft rust denk ik.”

Voor jezelf zorgen

Wat doe jij om voor jezelf te zorgen? Die scherpe vraag leverde een mooi gesprek én input voor de inrichting van de administratie op. “Voor mij is een massage boeken een moment van ultieme ontspanning. Maar om zoiets elke maand aan jezelf te geven voelde bijna gênant. Na het traject met Thessa besef ik hoe belangrijk het is om ook geld aan jezelf te besteden. Als therapeut geef ik veel van mezelf en besef ik hoe belangrijk het is om te zorgen dat je in balans blijft. Hoewel het soms nog steeds een beetje ‘gek’ voelt staat de afspraak met de massagesalon nu wel mooi gepland!”. 

Meer zelfredzaam, minder afhankelijk

Dit traject heeft me zelfstandiger en meer zelfredzaam gemaakt. “Ik vond het wel spannend om de investering in dit traject te doen. Achteraf gezien was dat misschien ook een mindset-ding. Het voelt soms best lastig om geld uit te geven aan jezelf.” Het overzicht, het inzicht en de rust maakten de investering waard. “Ik vind het fijn dat ik niet afhankelijk hoef te zijn van bijvoorbeeld een boekhouder. Thessa heeft me geleerd hoe ik naar de financiële kant van mijn bedrijf kan kijken en kan bijsturen. Dat geeft me een gerust gevoel.”

Dit vind je misschien ook interessant:

Hoe investeer je slim?

Hoe investeer je slim?

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Regel je ondernemerspensioen goed!

Regel je ondernemerspensioen goed!

Wil jij je boekhouding zó inrichten, dat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf?


>