Wanneer kun je investeren en hoe veel?

Die ene opleiding die je zo graag wil doen, het inhuren van een VA of marketingspecialist, een eigen kantoor of het aannemen van je eerste personeel. Je droomt ervan, maar wat is het moment waarop je het kunt realiseren?

Timing is key

De belangrijkste vragen om jezelf als eerste te stellen zijn waarom wil ik het? Wat levert het me op? Brengt het me dichter bij mijn ideale bedrijf? Je kunt soms zo het gevoel hebben dat je bepaalde dingen nodig hebt. Omdat andere ondernemers het ook doen of omdat goeroes je vertellen dat je het nodig hebt om succesvol te kunnen zijn. Maar dat wil niet zeggen dat het iets is dat jouw bedrijf dit nu nodig heeft. In het ondernemerschap draait het om de juiste dingen doen op het juiste moment. Eerst voldoende klanten aantrekken, dan zorgen dat je bedrijf winstgevend is, vervolgens je interne organisatie stroomlijnen. Zodra je dat bereikt hebt, heb je een gezond bedrijf dat de potentie heeft om lange tijd te kunnen voortbestaan en van daaruit kun je echt impact gaan maken.

Om ervoor te zorgen dat een investering zich echt terugbetaalt, is het dus belangrijk dat de investering past bij de fase waarin jouw bedrijf zich nu bevindt. Schrijf ook voor jezelf uit wat de investering kost, wat het moet opleveren en binnen welke termijn. Van daaruit kun je een goede afweging maken of de investering voldoende bijdraagt aan de weg die jij met jouw bedrijf wil gaan.

Een investering kost minder dan je denkt

Het bedrag dat je voor een investering in je bedrijf betaalt, is nooit het bedrag dat het jou onderaan de streep kost. Op het moment dat je de investering doet, moet je wel het geld hebben om de leverancier te kunnen betalen, maar later bespaar je geld.

Wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, draag je al gauw ruim 37% of 49% van je winst af aan de Belastingdienst. Kosten die je maakt en investeringen die je doet trek je af van de winst, waardoor je over dat gedeelte geen inkomstenbelasting betaalt. Stel dat je bijvoorbeeld investeert in een opleiding van €10.000. Hiermee daalt je winst met €10.000, waardoor je in het geval van 37% €3.700 minder belasting hoeft te betalen. Je investering kost nu geen €10.000 meer, maar slechts €6.300. Hou hier dus rekening mee op het moment dat je je afvraagt of je wel voldoende financiële ruimte hebt om zo’n investering te kunnen doen!

Hoe bepaal je jouw investeringsruimte?

Jouw investeringsruimte hangt af van jouw bedrijf, jouw persoonlijkheid en situatie en de investering. Voordat je jouw investeringsruimte kunt bepalen, is het belangrijk om te weten welke buffer jij nodig hebt om financiële rust te kunnen ervaren. Niemand heeft er iets aan als jij compleet gestrest bent omdat je je zorgen maakt om geld. Voor de een betekent dat een buffer van €1.000 en voor de ander een buffer van €50.000.

Het maakt ook uit hoe veel risico de investering met zich meebrengt. Hoe zeker ben je ervan dat de investering zichzelf terugbetaalt? En hoe snel? Werk voor jezelf een aantal scenario’s uit. Wat als de resultaten tegenvallen? Wat als het meevalt? Ben je bereid om de verschillende uitkomsten te accepteren? Wanneer je ervan overtuigd bent dat een bepaalde investering noodzakelijk is om verder te kunnen groeien, maar je hebt nu de middelen niet, kun je er ook voor kiezen om elders geld aan te trekken.

Tot een punt waarop cijfers en gevoel bij elkaar komen

Je kunt iets doen omdat je het heel graag wil, je het stoer vindt of gewoon omdat het goed voelt. Je kunt ook iets doen omdat de cijfers zeggen dat het kan, dat het je iets oplevert. Maar zoek vooral verder tot het punt waarop gevoel en cijfers bij elkaar komen. Het punt waarop je voelt dat het goed zit, de energie stroomt en de cijfers kloppen. Dan bouw je aan een financieel gezond bedrijf dat helemaal bij jou past.

Dit vind je misschien ook interessant:

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Hoe investeer je slim?

Hoe investeer je slim?

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Wil jij je boekhouding zó inrichten, dat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf?


>