Werken als ZZP’er of in loondienst?

Regelmatig krijg ik de vraag wat financieel de beste keuze is; een baan in loondienst of aan de slag als ZZP’er. In deze blog leg ik uit wat de verschillen zijn en welke factoren je in je afweging mee zou moeten nemen.

Wat is voor jou belangrijk?

De vraag die wat mij betreft vooraf moet gaan aan de financiële overweging is: wat is voor jou belangrijk in je leven en wat zijn je doelen? Vind jij een stabiele basis erg belangrijk omdat het je stress geeft als je niet weet waar je aan toe bent of wil je bijvoorbeeld binnenkort een huis kopen? Dan kan dat al een goede reden zijn om te kiezen voor een baan in loondienst. Natuurlijk biedt een loondienstverband ook geen zekerheid voor de rest van je leven, maar je hebt wel iets meer om op terug te vallen wanneer je ziek of ontslagen wordt. Vind je het echter heel belangrijk om je eigen tijd in te kunnen delen, voor verschillende opdrachtgevers te werken en zelf te bepalen hoe jij je pensioen opbouwt? Dan zou werken als ZZP’er voor jou zeker interessant kunnen zijn. Laat dit altijd de basis zijn van je keuze en kijk daarna pas naar het financiële plaatje. Zo zorg je dat het voor jou altijd klopt.

Ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

Of de Belastingdienst jou als ondernemer ziet wanneer je ervoor kiest om je werkzaamheden als ZZP’er te gaan doen, maakt uit voor de BTW en de inkomstenbelasting. Oftewel, hoeveel je de Belastingdienst moet gaan betalen aan het eind van het jaar. Factoren waar de belastingdienst naar kijkt, zijn continuïteit, ondernemersrisico, omvang en de mate van zelfstandigheid.

Ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan kun je toch ondernemer zijn voor de BTW. Voor de BTW ben je al ondernemer als je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent.

Belastingvoordeel voor ondernemers

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting heb je recht op een aantal belastingvoordelen. Deze voordelen zorgen ervoor dat je minder belasting hoeft te betalen.

  • De MKB winstvrijstelling geldt voor iedere ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit houdt in dat 14% van je uiteindelijke winst is vrijgesteld van belasting.
  • Als je minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming werkt en dit ook kunt aantonen heb je recht op zelfstandigenaftrek. In 2019 verlaagt dit je winst met €7.280.
  • Als je daarnaast ook in de afgelopen 5 jaar minimaal 1 jaar geen ondernemer was voor de inkomstenbelasting en je niet meer dan 3x de startersaftrek hebt gebruikt, verlaagt de startersaftrek je winst in 2019 nog eens met €2.123.
  • Daarnaast heb je recht op de heffingskortingen waar je ook recht op hebt wanneer je in loondienst bent.
  • Bovendien kun je je zakelijke kosten aftrekken van de winst. Denk aan (een deel van) je telefoonabonnement, reiskosten, gereedschap en de aanschaf van een laptop.

Als ondernemer voor de BTW draag je omzetbelasting af over je verkopen, maar mag je ook de BTW terugvorderen die je hebt betaald over je kosten.

Over de winst die overblijft na aftrek van alle kosten, voordelen en heffingskortingen, betaal je een percentage inkomstenbelasting. Dit percentage is gelijk aan het percentage dat je betaalt wanneer je in loondienst bent en is afhankelijk van de hoogte van het inkomen.

Wat levert jou het meeste op?

Door alle belastingvoordelen voor ondernemers, lijkt het al snel gunstig om als ondernemer aan de slag te gaan. Maar om te bepalen wat jou het meest oplevert, moet je verder kijken dan het bedrag dat je per gewerkt uur overhoudt. Wanneer je in loondienst bent, heb je namelijk recht op allerlei voorzieningen als vakantiegeld, doorbetaalde vakantiedagen, doorbetaling bij ziekte en eventueel pensioen. Het is daarom nodig om als ZZP’er een hoger uurtarief te hebben dan in loondienst. Je bent zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een buffer, pensioen, verzekeringen en andere kosten. Bovendien maak je als ondernemer allerlei indirecte uren waarin je niet direct geld verdient. Denk aan uren voor je administratie, acquisitie en zelfontwikkeling. Hou er ook rekening mee dat je geld apart houdt voor de inkomstenbelasting en de bijdrage zorgverzekeringswet die je pas na afloop van het jaar moet betalen.

Wat voor jou het meeste oplevert, is dus heel erg afhankelijk van je situatie. Werken als ZZP’er kan financieel heel aantrekkelijk zijn, maar laat je keuze vooral afhangen van datgene wat jij belangrijk vindt, wat bij jou past. Wil jij graag weten wat in jou geval de beste optie is? Stuur me een berichtje en ik maak gratis voor jou een persoonlijke berekening.

Dit vind je misschien ook interessant:

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Hoe investeer je slim?

Hoe investeer je slim?

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Wil jij je boekhouding zó inrichten, dat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf?


>