Zo begin je het jaar financieel sterk

Het nieuwe jaar is begonnen! In mijn vorige blog gaf ik je handvatten om 2020 met een gerust hart af te sluiten. De administratie moet natuurlijk afgerond worden, maar het is ook belangrijk om terug te kijken. Terugkijken om te vieren wat goed ging én om te vieren wat je allemaal geleerd hebt. Daarna is het tijd om vooruit te kijken. Wat zijn je grote doelen? En hoe hang je hier subdoelen aan vast, om het behapbaar te maken? Dit zijn vragen waar ik je graag bij help!

Wat kun je nog meer doen om het jaar financieel sterk te beginnen? Hieronder vind je vijf tips:

  • Pas je factuurnummering aan als jouw boekhoudpakket dit niet automatisch voor je doet. Begonnen je facturen vorig jaar met 2020? Pas dit dan nu aan naar 2021 en begin je nummering opnieuw.
  • Controleer jouw voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting. Misschien heb je een voorlopige aanslag ontvangen van de Belastingdienst. De Belastingdienst maakt een schatting van wat jij gaat verdienen het komende jaar en aan de hand daarvan ontvang je een bedrag of moet je een bedrag betalen. Maar de Belastingdienst heeft natuurlijk geen idee van jouw plannen voor 2021. Je kunt de voorlopige aanslag aanpassen door in te loggen bij de Belastingdienst en daar aan te geven wat jouw verwachtte winst is voor 2021. Aan de hand daarvan berekent de Belastingdienst jouw te betalen bedrag.
  • Hetzelfde geldt voor de Toeslagen. De Belastingdienst maakt een schatting van jouw situatie en bepaalt aan de hand daarvan of jij recht hebt op bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag, huurtoeslag of zorgtoeslag. Ook de hoogte van de toeslagen kun je gemakkelijk wijzigen door in te loggen op de toeslagenpagina van de Belastingdienst. Het inkomen dat je als ondernemer doorgeeft voor de toeslagen is je winst na aftrek van ondernemersvoordelen als bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. Dit wordt de fiscale winst genoemd. Hou de winst een beetje hoog aan, dan voorkom je dat je teveel toeslag krijgt en je aan het eind van het jaar moet terugbetalen. Uiteindelijk bepaalt de Belastingdienst aan de hand van jouw definitieve aangifte inkomstenbelasting waar je recht op hebt en dat wordt vervolgens verrekend.
  • Het is alleen vanwege bovenstaande punten al heel handig om een plan te maken voor het nieuwe jaar. Om een inschatting te hebben van je winst, zodat je weet op welke toeslagen je recht hebt en hoeveel belasting je ongeveer moet gaan betalen. Maar ook voor jezelf is het belangrijk om te weten waar je naartoe wilt. Van daaruit kun je bepalen welke actie nodig is om jouw doelen te bereiken.
  • Overweeg je om over te stappen naar een ander boekhoudpakket of voor het eerst met een boekhoudpakket te gaan werken? Dit is je moment! Zo’n overstap kun je het makkelijkst maken per begin van het nieuwe jaar, zodat je jouw hele boekjaar erin kunt verwerken. Later in het jaar overstappen kan ook, maar dan moet je alle gegevens van de maanden ervoor opnieuw invoeren en dat kost tijd en geld.

Heb je vragen hierover of wil je gewoon een keer sparren? Laten we dan eens koffie drinken!

Dit vind je misschien ook interessant:

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Hoe investeer je slim?

Hoe investeer je slim?

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Wil jij je boekhouding zó inrichten, dat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf?


>