Zo sluit je 2020 met een gerust hart af

Het nieuwe jaar is begonnen! Maar hoewel we 2020 misschien wel zo snel mogelijk willen vergeten, we kunnen het nog niet helemaal achter ons laten.

Want… het is tijd om terug te kijken en te vieren wat er wel goed ging! En wat je allemaal hebt geleerd het afgelopen jaar. Want dat is iets waar we zeker van kunnen zijn. We hebben als mens en als ondernemer heel veel geleerd van het afgelopen jaar. Schakelen, nog eens schakelen, flexibel zijn, creatief zijn, omgaan met teleurstellingen en misschien zelfs hele nieuwe businessmodellen ontwikkelen en verkopen. Dat kan ons alleen maar sterker maken in 2021.

En, de administratie van 2020 moet nog worden afgerond. Je hebt nog even tijd voordat de aangifte inkomstenbelasting gedaan moet worden en je je cijfers nodig hebt. Je kunt dus nog best een tijdje achterover leunen. Maar hoe fijn is het als je je boeltje nu al op orde hebt en je 2020 met een gerust hart achter je kunt laten? Ook al besteed je je administratie helemaal uit, je zult zelf alle gegevens moeten aanleveren aan je boekhouder of accountant. Bovendien kost het je nu minder tijd, omdat alles nu nog vers in je geheugen zit.

Wat kun je nu al doen om je administratie van 2020 af te sluiten?

  • Check of je alle in- en verkoopfacturen hebt ingeboekt. Een handige manier om dit te checken is door te kijken naar je bankafschrift. Het liefst door je banktransacties in je boekhouding te koppelen met je facturen. Dan zie je meteen welke transacties je nog niet kunt koppelen en welke facturen je dus nog mist.
  • Bepalen welke omzet bij 2020 hoort en welke bij 2021. Je omzet moet uiteindelijk meegenomen worden in de winst in het jaar waarin de omzet is gerealiseerd. Misschien heb je nu al facturen verstuurd waarvan je de werkzaamheden pas in 2021 uitvoert. Of stuur je in januari facturen voor je werkzaamheden in 2020. Maak hiervan een overzichtje voor je boekhouder of geef een periode aan bij de facturen in je boekhouding.
  • Hetzelfde geldt voor je kosten. Heb je in december nog geïnvesteerd in een opleiding die een jaar duurt? Dan boek je de kosten voor een groot deel in 2021.
  • Inventariseer je voorraad als je die hebt.
  • Kijk of er nog extra zakelijke kosten zijn die je mee kunt nemen over het afgelopen jaar. Denk bijvoorbeeld aan een deel van je internetaansluiting thuis als je veel thuis werkt of een kilometervergoeding voor je zakelijke kilometers.
  • Check of alle BTW klopt. In januari doe je de BTW aangifte over het 4e kwartaal en kun je direct correcties doorgeven voor het hele jaar.
  • Zorg dat je inzicht hebt in jouw cijfers van 2020 zodat je weet welke producten rendabel zijn en welke niet en of de kosten die je maakt passen bij jouw bedrijf of niet.

Haal meer waardevolle inzichten uit je cijfers van afgelopen jaar
Als succesvolle ondernemer is het belangrijk dat jij de cijfers begrijpt en op basis daarvan keuzes kunt maken voor komend jaar. Je blijft immers altijd zelf verantwoordelijk. Zou je graag meer waardevolle inzichten uit je cijfers van afgelopen jaar willen halen? In mijn programma help ik je met grip krijgen op je bedrijf en winst.

Dit vind je misschien ook interessant:

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Hoe investeer je slim?

Hoe investeer je slim?

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Wil jij je boekhouding zó inrichten, dat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf?


>