Zwanger en ondernemer, hoe regel je dat?

Een zwangerschap en de tijd die daarop volgt is een bijzondere periode in je leven. Een periode die voor iedereen heel anders is, maar waarbij het voor elke vrouw en haar partner belangrijk is om goed te luisteren naar zichzelf een aandacht te hebben voor alle veranderingen die het met zich meebrengt. Zwangerschap en ondernemerschap zijn niet altijd makkelijk te combineren, in deze tijd wil je je zeker geen zorgen hoeven maken over jouw bedrijf. Of het allemaal wel doorgaat, of niet alle moeite die je erin hebt gestoken teniet wordt gedaan en of je financieel wel genoeg ruimte hebt om deze periode door te komen. Dit, terwijl je met aandacht kunt genieten van je zwangerschap en de kraamtijd samen met je nieuwe gezin, je voldoende rust hebt om goed te herstellen en je jezelf mentaal kunt voorbereiden op de veranderingen die dit nieuwe gezin met zich meebrengt.

Begin daarom het liefst al voordat je zwanger wordt met het nadenken over hoe je deze periode wilt beleven, welke rol je bedrijf daarin speelt en hoe je kunt zorgen voor financiële rust. Bespreek dit ook zeker met je partner, want ook voor hem of haar verandert er heel veel!

Toen ik zwanger was van onze tweede zoon, waren mijn man en ik inmiddels allebei ondernemer. We waren allebei nog startende, dus we moesten goed nadenken over hoe we dit wilden aanpakken.

Waarom zou je al voor je zwangerschap nadenken over de financiële consequenties?

Dit is belangrijk, omdat als je ervoor kiest om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten het vaak zo is dat je op de uitgerekende datum minimaal een jaar verzekerd moet zijn. Dit betekent dat de verzekering dus al minimaal 3 maanden moet lopen voordat je zwanger wordt.

Hoe zorg je voor financiële rust tijdens je zwangerschapsverlof?

Als je in loondienst bent heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Je Zwanger en ondernemerkrijgt gewoon doorbetaald en je hoeft nergens over na te denken. Dat is voor ondernemers natuurlijk anders. Er zijn verschillende manieren waarop je toch als zelfstandige kunt genieten van je zwangerschapsverlof zonder dat je in hoeft te leveren op inkomen.

ZEZ-uitkering

Het UWV heeft een regeling waarmee je zorgt dat je gedurende 16 weken recht hebt op een uitkering. Dit is een ZEZ-uitkering. Wanneer je als ondernemer aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar voldoet, heb je recht op het minimumloon. In 2020 is dat €1.653,60 bruto per maand. Haal je dit criterium niet, dan wordt de uitkering in verhouding verlaagd. Je krijgt de uitkering 16 weken lang en je mag zelf kiezen of je deze 4 of 6 weken voor de uitgerekende datum in laat gaan. Je kunt de uitkering bij het UWV aanvragen vanaf 24 weken zwangerschap tot uiterlijk 2 weken voordat het verlof ingaat.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Daarnaast is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Je bent als ondernemer (nog) niet verplicht om een AOV af te sluiten, maar het kan natuurlijk wel. Een AOV kun je onder allerlei voorwaarden afsluiten, maar in de meeste gevallen wordt zwangerschapsverlof gezien als arbeidsongeschiktheid en heb je recht op een uitkering. Bij de afsluiting van een AOV kies je zelf een wachttijd en een verzekerd bedrag. Dit verzekerd bedrag mag vaak niet hoger zijn dan een bepaald percentage van je inkomen. Je kunt kiezen voor geen wachttijd tot een wachttijd van bijvoorbeeld 2 jaar. Wanneer je kiest voor een wachttijd die langer is dan 16 weken, betekent dit ook dat je bij zwangerschapsverlof geen recht hebt op uitkering. Kies je echter voor een wachttijd van 2 maanden, dan heb je recht op 2 maanden uitkering. Uiteraard bepalen het verzekerd inkomen en de wachttijd voor een groot deel de hoogte van de premie die je betaalt. Bepaal voor jezelf, of samen met een adviseur, wat in jouw situatie de beste oplossing is. Zoals ik al eerder aangaf, is het wel belangrijk dat je de AOV ruim voordat je zwanger wordt afsluit, anders heb je er geen recht op.

Sparen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf geld apart te zetten, zodat je je eigen salaris gewoon kunt doorbetalen tijdens je zwangerschapsverlof. Bedenk goed hoe veel geld je nodig hebt en zorg ervoor dat dit bedrag in ieder geval gedekt is.

Hoe lang wil en kun je werken?

Het standaard zwangerschapsverlof heeft een duur van 16 weken, maar het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om tot aan de ingangsdatum van het verlof door te werken en na afloop van de 16 weken de draad weer volledig op te pakken. Bovendien wil je misschien zelf wel graag langer bij je kindje blijven of het werk weer rustig opbouwen. Zeker bij een eerste kindje is het moeilijk van tevoren in te schatten hoe je omgaat met alle veranderingen. Van tevoren kun je denken dat je graag snel weer aan het werk wilt, maar dit kan na de geboorte zomaar eens anders zijn. Probeer er van tevoren goed over na te denken samen met je partner, misschien wil hij of zij ook wel een dag minder werken? Hoe groter je financiële buffer, hoe meer vrijheid het je geeft om te beslissen wanneer en hoe je wilt werken.

Hoe organiseer je jouw bedrijf voor, tijdens en na je verlof?

Tijdens je zwangerschapsverlof wil je geen stress hebben over de voortgang van je bedrijf. Hoe je ervoor zorgt dat je hier geen stress over ervaart is natuurlijk voor iedereen anders. Er zijn 2 opties: je kunt

  • Het werk uitbesteden aan anderen. Je kunt freelancers inhuren, tijdelijk mensen aannemen of het werk overlaten aan een collega ondernemer. Op deze manier kun je nog steeds wat geld blijven verdienen en kun je nog steeds je klanten helpen. Het is daarbij wel belangrijk dat je je werk los kunt laten en jouw mensen volledig zelfstandig kunnen werken. Natuurlijk ben je niet van de aardbodem verdwenen en ben je waarschijnlijk best in staat om af en toe wat werk te doen, maar zorg er wel voor dat je zoveel mogelijk vermijdt dat je onmisbaar bent.
  • Het werk stilleggen. Er worden geen opdrachten uitgevoerd, maar je kunt ondertussen nog wel blijven werken aan je zichtbaarheid. Dit kun je natuurlijk uitbesteden aan een VA of marketingbureau.

Wat de beste optie is voor jou, is helemaal afhankelijk van jou en je bedrijf. Zorg wel dat je hier al op tijd over nadenkt, zodat je niet op het laatste moment nog allerlei dingen moet regelen.

Hoe heb ik mijn verlof geregeld?

Toen ik zwanger was van onze tweede zoon, waren mijn man en ik allebei al ondernemer. Ik sloot precies een jaar voor de uitgerekende datum (hoe toevallig) mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Ik koos voor een wachttijd van 2 maanden, zodat ik recht zou hebben op 2 maanden uitkering. Ook heb ik gebruik gemaakt van de ZEZ uitkering van het UWV. Daarnaast heb ik extra gespaard, zodat ik de 3 maanden na mijn verlof ook nog geen omzet uit mijn bedrijf nodig zou hebben om rond te komen.

Mijn zwangerschap en de kraamperiode verliepen heel voorspoedig, waardoor ik ook tijdens mijn verlof nog wat kon werken. Niet veel voor klanten, maar vooral werken aan mijn bedrijf. Niets moest, alles kon. De dag voor de ingangsdatum van mijn verlof sloot ik een grote opdracht af, mijn andere klanten konden wachten tot na mijn verlof. Het was een heerlijke periode waar ik zonder financiële zorgen van kon genieten! Dat gun ik iedere ondernemer 😊 dus, heb je hulp nodig met het maken van jouw plan voor je verlof of voor een andere belangrijke verandering of gebeurtenis in je leven? Ik help je graag!

Dit vind je misschien ook interessant:

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Review: voor jezelf zorgen als ondernemer

Hoe investeer je slim?

Hoe investeer je slim?

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Het derde kwartaal van dit jaar zit erop

Wil jij je boekhouding zó inrichten, dat jij de juiste financiële keuzes maakt voor je bedrijf?


>